Depressiviteit

DEPRESSIVITEIT


We hebben in Nederland te maken met bijna 1 miljoen mensen die  anti-depressiva gebruiken. Schrikbarend veel. Wereldwijd komt depressiviteit veelvuldig voor, naast hart-en vaatziekten en kanker. Daarbij vergroot depressie de sterftekans: mensen met zowel lichamelijke klachten als depressie hebben een tweemaal zo grote kans op vroegtijdig overlijden dan mensen met lichamelijke klachten alleen. Er zijn meer vrouwen dan mannen depressief; waarschijnlijk speelt hierin de hormoonbalans een rol. De periode rond de menstruatie, na een geboorte en de menopauze zijn berucht. En ook worden sommige vrouwen van de pil depressief.

We spreken van een depressie, wanneer iemand chronisch lijdt aan een zeer neerslachtige stemming, die hem of haar belemmert in het dagelijks leven. Men voelt zich lusteloos, heeft nergens zin of plezier in en krijgt vaak problemen met slapen. Tevens zie je vaak ook concentratieproblemen, angstgevoelens, sterke vermoeidheid en vermagering of gewichtstoename. 

Een "lichte" vorm van depressie is een depressie waarin je nog wel redelijk functioneert: je gaat bijvoorbeeld wel naar je werk/school, maar dit kost ontzettend veel energie. De buitenwereld merkt weinig van je depressie, omdat je jouw sombere stemming redelijk goed kunt verbloemen (lijden in stilte).


Sommige mensen gebruiken al jarenlang antidepressiva  zonder dat er verder gekeken wordt naar de leefomstandigheden  van de  persoon:

*Hoe voed je je? Gezonde voeding is niet alleen van belang voor een vitaal lichaam, maar heeft ook een gunstige invloed op de mentale conditie. Veelvuldig gebruik van toegevoegde suikers en transvetzuren geeft het lichaam stress en kost het lichaam energie. Vaak zie je bepaalde vitamines- of minderalen tekorten die van invloed kunnen zijn op je geestelijke welzijn zoals magnesium, vitamine D (zonlicht!!), vitamine B12, omega 3 vetzuren, foliumzuur, ijzer, zink, inositol.  Hierin kunnen voedingssupplementen een belangrijke rol spelen om deze tekorten aan te vullen.

*Heb je dierbare mensen om zich heen? Sociale contacten zijn heel belangrijk. Contact met andere mensen kan je nieuwe energie geven en voorkomen dat je nog somberder wordt. Juist als je denkt dat dit niet zo is. En met name real life contact kan juist een positief effect brengen (meer dan social media).

*Doe je werk wat je leuk vindt? Depressiviteit kan ook voortvloeien uit situaties die voortdurend stress en spanning opleveren. Een depressie kan bijvoorbeeld voortkomen uit een baan die te veeleisend is, maar ook voortdurende werkloosheid kan teveel spanning en stress opleveren.

*Is er voldoende afleiding en ontspanning? Probeer leuke dingen te blijven doen waar je plezier aan beleefde voor je depressief werd. "Niets doen" roept over het algemeen nog meer sombere gedachten en gepieker op.

*Beweegt je voldoende? Bewegen is voor mensen die een depressie hebben zeer aan te raden. Het versterkt je lichamelijke conditie (en gezondheid!!) en het voelen van verbetering daarvan geeft energie en bevordert je genezing. Tevens ga je, doordat je meer van je lichaam vraagt, vaak ook beter slapen. Belangrijk is wel een vorm van beweging te kiezen die bij je past aangezien het anders  moeilijk vol te houden is.

*Gebruik je medicatie die invloed kan hebben op de gemoedstoestand? Het gebruik van medicijnen kan er mede de oorzaak van zijn dat er een depressie wordt ontwikkeld. Voorbeelden van medicijnen die van invloed kunnen zijn op de gemoedstoestand zijn o.a hormoonpreparaten, middelen tegen hartzieken of een hoge bloeddruk, en middelen tegen de ziekte van Parkinson.


Wanneer je dus allerlei facetten meeneemt  die te maken  kunnen hebben met het zich down voelen voor kortere of langere tijd,  dan zijn er meerdere oorzaken dan alleen maar een serotinine tekort (waar de anti-depressiva op inwerken, de zogenaamde serotinene inhibitors). Vaak wordt regulier de dosis anti-depressiva ook nog eens verhoogd wanneer bij de patiënt geen (positieve) veranderingen optreden. Maar als bij de patiënt de oorzaak van de depressie geen serotinine tekort is, zul je met anti-depressiva ook weinig bereiken, juist vaak meer schaden want aan het gebruik van anti-depressiva zijn ook veel mogelijke bijwerkingen verbonden: o.a droge mond, slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, gewichtstoename/afname, seksuele stoornissen, droge ogen, wazig zien, verminderde of vermeerderde eetlust, maag-darmklachten, aggressiviteit en soms zelfs (zelf)moordneigingen. Het wordt tijd dat mensen (en doktoren) gaan inzien dat het toedienen van medicatie zeker niet altijd een goed werkende methode is om mensen van psychische problemen af te helpen.


Een stoornis in de serotininestofwisseling kan lijden tot een depressie. Serotinine is een neurotranmitter die betrokken is bij stemming, slaap, emotie eetlust etc. Naast een stoornis in serotininestofwisseling kan een depressie andere oorzaken hebben zoals:

*Een stoornis in de dopaminestofwisseling.

*Een stoornis in de histaminestofwisseling.

*Een overactief immuunsysteem (slechte darmfunctie)

*Leveroverbelasting.

*Traagwerkende schildklier

*Resistentie voor insulinen en leptine (stoornis in de bloedglucosestofwisseling).

*Lage glutamine niveaus in de hersenen.

*Veel stress

*Tekort aan co-factoren die belangrijk zijn bij de hersenstofwisseling.


Depressiviteit is een verschrikkelijke ziekte die soms erg moeilijk te behandelen is aangezien er vaak meerdere facetten een rol kunnen spelen. Mijn advies is: grijp niet direct naar medicatie aangezien medicatie niet de grondoorzaak aanpakt. Bovendien kunnen bij het gebruik van medicatie behoorlijk wat bijwerkingen optreden. Ga uitzoeken waar de depressiviteit vandaan kan komen en ik wil je daar graag bij helpen.  Samen kunnen we kijken welke aanpassingen voor jou belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je weer lekker in je vel komt te zitten. En ook wanneer je al anti-depressiva gebruikt kunnen we kijken of we zodanig aanpassingen in leef-, beweeg -en voedingspatroon kunnen aanbrengen zodat de medicatie afgebouwd kan worden of zelfs geheel kan stoppen. Natuurlijk allemaal in overleg met de (huis)arts.